
Wszyscy wiemy, że dieta seniora różni się od diety niemowlaka, czy nawet każdego dorosłego człowieka. Z wiekiem zwalnia metabolizm, a zapotrzebowanie na witaminy i minerały wciąż jest na podobnym poziomie. Jakich zasad przestrzegać, aby wciąż czuć się dobrze i mieć wciąż nową dawkę energii do działania? Zapraszamy na bezpłatne spotkanie z dietetyczką Anną Kisielewicz w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Witnicy. Wykład obędzie się w najbliższy czwartek, 20 lutego, o godzinie 13:00.
Choroby a dieta seniora
Oczywiście znaczna część osób starszych zmaga się z różnymi chorobami – czy to cukrzycą, problemami z krążeniem, cholesterolem czy ciśnieniem. W takich przypadkach dietę seniora należy dostosować do przyjmowanych leków, zapotrzebowania na dane składniki. Czasami oznacza to również rezygnację z niektórych dań lub elementów diety.

Piramida żywieniowa seniora
Każdy z nas bardzo dobrze zna klasyczną budowę piramidy żywieniowej. Warto jednak zwrócić uwagę, że ta zmienia się z wiekiem. Zupełnie inaczej będzie wyglądała w przypadku młodzieży, inaczej będzie się prezentowała dla zobrazowania diety osoby dorosłej, a jeszcze inaczej – seniora. W przypadku ostatniej grupy niezwykle ważne jest utrzymywanie aktywności fizycznej. Wszystko po to, aby kości, stawy i mięśnie się nie zastały i wciąż były w pełni sprawne. Na drugim miejscu wciąż niezwykle ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. W związku z wiekiem osoby starsze często nie odczuwają tak dużego pragnienia, jednak warto pilnować ilość przyswajanych płynów.
Więcej mniejszych posiłków
Zarówno w diecie seniora, jak i osób w każdym wieku, jednym z kluczowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety jest systematyczne spożywanie posiłków. Zdecydowanie lepiej będzie, gdy osoba starsza będzie przyswajała więcej mniejszych posiłków w równych odstępach czasu, niż mniej większych. Najlepszym rozwiązaniem jest podzielenie diety na 4-5 dań w ciągu dnia.

Świeże warzywa i owoce
W diecie sieniorów niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i wszelkiego rodzaju składników odżywczych. Dlatego należy zwrócić uwagę, aby osoby starsze nie unikały jedzenia świeżych owoców i warzyw, nie tylko pod postacią przetworzonych obiadów, ale i przekąsek. Na co zwrócić uwagę? Na to, aby pokroić takiej osobie jabłko na podwieczorek, brzoskwinię na drugie śniadanie czy przygotować brokuły lub kalafior na obiad. Do tego szklanka soku owocowego.
Bezpłatny wykład z dietetyczką
W związku z tym, że znaczna część seniorów, nie tylko w naszej gminie, zmaga się z wieloma problemami związanymi z dietą, zapraszamy do wzięcia udziału w darmowym spotkaniu z dietetyczką. Już w najbliższy czwartek, 20 lutego, pani Anna Kisielewicz poprowadzi wykład na temat diety seniora. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy o godzinie 13 do Miejskiej Biblioteki Publicznej w Witnicy (przy ul. Gorzowska 22).