Witnica 27 września 2017
5 (100%) 1 vote

Witnica znana była ze swoich tradycji piwowarskich już od czasów średniowiecza, kiedy jako wieś Vitz, znajdowała się pod pruskim panowaniem. Obecnie Browar Witnica jest jedynym przedsiębiorstwem piwowarskim w całym województwie Lubuskim. Warto przyjrzeć się historii tego miejsca.

 

Średniowiecze

Źródła podają, że pierwsze ślady browarnictwa w dolinie Warty sięgają XIV wieku. Wszystko za sprawą zakonu cystersów z Mironic. Zakonnicy posiadali przywilej ważenia piwa i chętnie z niego korzystali, zakładając browary na terenie należących do nich włości.Browar Witnica, Boss Browar Witnica, WItnica

Tradycja warzenia piwa nierozłącznie wiąże się z zakonnikami, którzy jako pierwsi zastosowali chmiel do wyrobu tego napoju oraz przenieśli produkcję do chłodnych piwnic, co skutkowało dłuższą fermentacją, a co za tym idzie, również wydłużoną datą spożycia. W czasach Piastów piwo wyrabiano ze zbóż: żyta, orkiszu, parzenicy albo jęczmienia. Jako jedyni posiadacze receptury, zakonnicy często czerpali duże korzyści z dystrybucji złotego napoju.

Należy zwrócić uwagę, że w średniowieczu chmielowy trunek był niezwykle ważnym elementem diety, dzięki swojej wysokiej kaloryczności zastępował posiłek. Często spożywano je podgrzane, jako polewkę, z chlebem, miodem, jajkiem. Piwo uchodziło również za potrawę postną, podawano je nawet dzieciom. W tamtym okresie zawierało ono mniej alkoholu, a ponieważ do jego ważenia używano przegotowanej uprzednio wody, jego picie było znacznie bezpieczniejsze niż np. picie zwykłej wody. Zauważono to podczas epidemii cholery, kiedy piwosze chorowali rzadziej od innych.

Na tle innych pruskich browarów Witnica była raczej niewielkim ośrodkiem, gdzie pędzono piwo wyłącznie na potrzeby mieszkańców, niż na dalszy handel.

 

Czasy nowożytne

Rozwój browaru w Witnicy przypada na rok 1848, kiedy to Ernest Ferdinand Handke wszedł w dzierżawę gospody i należących do niej pubów, będących w posiadaniu rodziny Feuerhermów. Rok ten uważa się za oficjalną datę powstania browaru w Witnicy. Kilka lat później w 1856 Handke kupił fabrykę na własność. Dziś browar w Witnicy jest jednym z najstarszych, znajdujących się na ziemiach polskich.

Od momentu przejęcia nowy właściciel wprowadził liczne udoskonalenia oraz rozbudowywał stare budynki. Dzięki temu w drugiej połowie XIX wieku, funkcjonując pod nazwą Stern Brau, browar stał się najnowocześniejszą lokalną fabryką piwa w całych północnych Niemczech. Handke, do produkcji swojego trunku sprowadzał najlepszy chmiel oraz udoskonalił fermentację, rozpoczynając produkcję piwa znanego jako „bawarskie”. Witnicka warzelnia zajmowała się też produkcją piwa Sternbrau.

Po II Wojnie Światowej browar przeszedł w ręce państwa, od 1948 roku wchodząc w skład Szczecińskich Zakładów Piwowarskich, następnie Gorzowskich Zakładów Piwowarsko-Gorzelniczych (1949 rok). W 1956 znowu będąc ponownie częścią szczecińskich browarów.  W 1965 należał do zielonogórskich zakładów piwowarskich , wreszcie kończąc jako część Kombinatu Rolnego w Lubniewicach.

W 1991 nastąpiła prywatyzacja i browar zaczął funkcjonować niezależnie jako Zakład Piwowarski w Witnicy, przekształcając się w 1992 roku w spółkę pracowniczą Zakłady Piwowarskie Witnica Sp. z o.o., która funkcjonowała do 1995 roku, kiedy to zamieniła się w spółkę akcyjną. W 2000 roku zmieniono nazwę na Boss Browar Witnica S.A, pod którą przedsiębiorstwo działa do dziś.

Browar w Witnicy trafił również na listę zabytków Narodowego Instytutu Dziedzictwa.

 

Bibliografia:

http://browar-witnica.pl/sklepnijKlienci/strony/historia

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Przeczytaj poprzedni wpis:
Słowo na temat historycznych granic gminy

Na terenie powiatu grodzkiego w czasach wczesnosłowiańskich, osadnicy żyli w tzw. rodowych okręgach, które rządzone były przez niewielkie grody. Ponieważ...

Zamknij